Орябок – рідкісний птах Українського Розточчя

Орябок, більш відомий як рябчик -  птах ряду куроподібних,  родини тетерукових, занесений до Червоної книги України.

Зустрічається в Карпатах, на Поліссі та Розточчі.

Розточчя - єдиний фізико-географічний район в межах Подільської височини, де орябок зберігся як вид у природному середовищі. Основними стаціями мешкання цього птаха в регіоні  є молоді березняки і вільшняки з домішкою хвойних порід (сосни, ялини, ялівцю).

Найчастіше вид зустрічається вздовж узлісь і просік, у зоні контакту різних типів лісу. Особливо цей птах полюбляє селитися поблизу невеликих водотоків – струмків і витоків річок.

Досить цікавою екологічною особливістю орябка на Українському Розточчі є те, що він часто заселяє невеликі за площею  молоді ліси і чагарники, що ростуть по берегах водотоків і є віддаленими від суцільних лісових масивів. Яскравим свідченням цього є тактичне поле військового полігону (витоки річок Верещиця, Біла, Деревенка, Червонець тощо).

Найбільше пташок ми виявляли у 2014 і 2016 роках, натомість у  2011 і 2018 роках  реєстрували лише по 1-2 птаха в рік. На території Яворівського парку орябок зустрічається в урочищах Малюшевський ліс, Майданський ліс, Березняки а також на південних схилах хребта Підстильного.

За межами парку орябків реєстрували на території військового полігону, в природному заповіднику «Розточчя», в Шклівському та Лелехівському лісництвах НВЛК.

Сергій Стельмах, науковий співробітник Яворівського Національного природного парку

Новини

Фахівці Яворівського парку співпрацюватимуть з експертами Інститут екології Карпат НАН України

Яворівський національний природний парк підписав Угоду про співпрацю з Інститутом екології Карпат Національної академії наук України. Метою Угоди є здійснення...

  • Новини установи

Сірі гуси на водоймах Яворівщини

Із чотирьох видів гусей, які зустрічаються в Україні, лише один вид – гуска сіра залишається у нас гніздуватись. Такі види як гуменник, білолоба гуска і гуска мала гніздяться в зоні тундри - уздовж Північного Льодовитого океану, тому побачити їх можна лише під час весняної і осінньої міграцій.

  • Екоосвіта
  • Мандрівникам
  • Птахи